Въпреки че са рядкост, понякога има случи, в които работодателите след

...
Въпреки че са рядкост, понякога има случи, в които работодателите след
Коментари Харесай

Важна промяна, засягаща работещите, влиза в сила от средата на следващата година

Въпреки че са необичайност, понякога има случи, в които работодателите откакто са уволнили техен служащ или чиновник, трансформират решението си и търсят разновидности с които да анулират наложената към този момент заповед. Причините за това могат да бъдат най-различни, като постоянно това са осъществени пропуски в самата процедура, която към този момент някогашния му зависещ апелира по правосъден ред или тъй като е трансформирал мнението си и желае да задържи този собствен кадър. Разбира се, аргументите могат да бъдат и напълно други, но каквито и да бъдат те, пред работодателите стои въпросът има ли законова процедура в сходни обстановки, посредством която да анулират това свое решение. Отговор на този въпрос дава доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на платформата mywork.bg.

Съгласно Кодекса на труда работникът или служителят има право да оспорва законността на уволнението пред работодателя или пред съда и да желае:

1. признание на уволнението за нелегално и неговата отмяна;

2. възобновяване на предходната работа;

3. обезщетение за времето, през което е останал без работа заради уволнението;

4. корекция на основанието за уволняване, вписано в трудовата брошура или в други документи.

Спрямо смяната в от тази година в Кодекса на труда, работодателят може и по собствен почин да анулира заповедта за уволняване до предявяването на иск от служащия или служителя пред съда. След предявяването на желае и до влизането в действие на правосъдното решение той може да анулира заповедта за уволняване с писменото единодушие на служащия или служителя. Тази смяна на законодателството ще влезне в действие от 01.07.2024 година

В случаите, когато за осъществяване на уволнението се изисква предварителното единодушие на инспекцията по труда или на синдикален орган и такова единодушие не е било желано или не е било обещано преди уволнението, съдът анулира заповедта за уволняване като противозаконна единствено на това съображение, без да преглежда трудовия спор всъщност. Трудовите разногласия се преглеждат от районния съд в тримесечен период от постъпването на исковата молба и от окръжния съд – в едномесечен период от постъпването на жалбата.

Как се случва възобновяване на предходната работа?

Предвидено е, че при възобновяване на служащия или служителя на предходната му работа от работодателя или от съда той може да я заеме, в случай че в двуседмичен период от приемане на известието за възобновяване се яви на работа, с изключение на когато този период не бъде спазен по уважителни аргументи. Уволненият служащ или чиновник се възвръща на предходната работа и въз основа на влезнала в действие оправдателна присъда.

Когато уволнението на служащия или служителя бъде прието за нелегално от работодателя или от съда или бъде поправено основанието за преустановяване на трудовото правно отношение, настъпилата смяна се вписва в трудовата брошура на служащия или служителя. Вписването в трудовата брошура се прави от работодателя, с който е било прекъснато трудовото правно отношение, а при отвод – от инспекцията по труда.

Справка:

член 344, член 345, член 346 от Кодекса на труда
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР